#

U novu 2023. godinu uz zdrave prehrambene navike

17.01.2023.

"Neka tvoja hrana bude tvoj lijek, a tvoj lijek neka bude tvoja hrana" poznata je Hipokratova izjava s kojom se slažu i brojni svjetski stručnjaci za prehranu. Koliko danas zaista razmišljamo o hrani koju jedemo? 

Brzina modernog života znatno utječe na prehrambene navike odraslih, a time posljedično i djece.  Nažalost istraživanja pokazuju kako se sve lošije hranimo, pretilost je u porastu, kao i brojne vezane bolesti. Osnova zdrave prehrane jest raznolikost namirnica i umjerenost u količinama koje unosimo. Kada govorimo o zdravstvenim aspektima hrane, u fokusu nam je s jedne strane energetska vrijednost, a s druge još važnija nutritivna vrijednost namirnica. 

Kvalitetna hrana značajno doprinosi dobrom zdravlju pa ćemo kroz ovaj članak pokušati objasniti koje su to kvalitetne namirnice koje trebamo uvrstiti u naše jelovnike.

Obroke bi bilo dobro rasporediti na 5 do 6 puta u danu, uz 3 glavna obroka te 2 do 3 međuobroka. U svakodnevnu prehranu bilo bi poželjno uvrstiti namirnice mliječnog porijekla i mlijeko, namirnice iz skupine ribe, peradi, mesa, jaja, mahunarki, orašastih plodova, sjemenki, žitarica te sezonskog voća i povrća. U slučaju nedostupnosti svježeg voća i povrća, dobar je izbor i smrznuto. Prehrambene proizvode s visokim udjelom masti, šećera i soli treba koristiti rjeđe, u manjim količinama. Također, poželjno je smanjiti zasićene masne kiseline kao što su svinjska mast i loj, a povećati unos nezasićenih masnih kiselina, primjerice bučinog, lanenog te maslinovog ulja. Kod izbora mesa bilo bi se dobro bazirati na meso s manje masnoća poput peradi, teletine, nemasne junetine… Prerađeni proizvodi ne bi se trebali nalaziti na meniju, iznimno ponekad, u malim količinama. Ako vas brine smanjen unos bjelančevina zbog smanjenja unosa mesa, uvijek ih možete nadomjestiti povećanim unosom soje, graha, leće ili graška. Poželjne namirnice bile bi plava riba, mahunarke, žitarice punog zrna (integralne tjestenine, integralni kruh)… U zdravoj prehrani svakako je naglasak i na smanjenom unosu soli te na načinu obrade namirnica. Preporučuje se hranu kuhati na pari i općenito kuhati, a manje pržiti i peći u dubokoj masnoći. 

Piramida pravilne prehrane mijenjala se tijekom godina. Piramida zdrave prehrane je vizualni prikaz namirnica kao smjernica što bismo i na koji način trebali unositi u naš organizam. Sastavljena je u svrhu promicanja zdrave prehrane. Pravila piramide pravilne i zdrave prehrane zasnivaju se na pravilima ravnoteže, umjerenosti i raznolikosti dnevne prehrane. Nove prehrambene smjernice upozoravaju na važnost svakodnevnoga unosa raznovrsnih namirnica, promiču prehranu bogatu povrćem, voćem i cjelovitim žitaricama i upozoravaju da ukupni dnevni unos energije ovisi o spolu, starosti i načinu života. Naglašavaju i važnost svakodnevnih fizičkih aktivnosti i održavanja pravilne tjelesne mase.


Zdrava prehrana temelj je zdravlja, doprinosi dobrom imunitetu te smanjuje mogućnost razvoja brojnih kroničnih bolesti. Osobe koje vode računa o zdravoj ishrani dobro se osjećaju, imaju više energije te su poletnije. Zato se i Vi u 2023. posvetite zdravijoj ishrani i promijenite svoj život na bolje!