#

Integralne žitarice - čuvari zdravlja

21.12.2022.

Nakon što je kamene mlinove za preradu žitarica zamijenila moderna tehnologija, čovjek je malo po malo počeo iz svoje prehrane isključivati cjelovite žitarice i počeo konzumirati sve veće količine rafiniranog, bijelog brašna. Također, iz prehrane modernog čovjeka malo pomalo iščezla je i heljda, ječam, zob.... Svatko od nas želi voditi zdrav život i zato je vrlo važno koju hranu jedemo. Integralne žitarice pripremaju se upotrebom cjelovitog zrna iz žitarica, a baš poput voća i povrća, iznimno su korisne kada se svakodnevno konzumiraju.

Integralne ili cjelovite žitarice su bogatije vitaminima B skupine, kao i mikronutrijentima, u odnosu na žitarice koje su tehnološki obrađene. Najveći broj vlakana koja reguliraju metabolizam masti i šećera, tako što ograničavaju apsorpciju šećera koje konzumiramo drugom hranom, nalazi se upravo u ljuskama, kao i vitamini B skupine, u većim količinama B1, B6 i vitamin E. Žitarice se sastoje od 8-15% proteina. Sadrže relativno nizak udio masti, 2-5%, od čega najveći dio čine polinezasićene, većinom u obliku škroba. Među mineralima, osobito je važna zastupljenost željeza, fosfora, magnezija, bakra, cinka i selena. Integralne žitarice pomažu u održavanju normalne tjelesne težine jer imaju visok udio vlakana i niži glikemijski indeks od rafiniranih varijanti. Vlakna iz integralnih žitarica pomoći će u poboljšanju probave, zasitit će manjom količinom i održati razinu energije u dužem vremenskom razdoblju.

Integralne žitarice ne moraju se kuhati duže od običnih, posebno one koje su pripremljene za brzo kuhanje. Kada se naviknete na njihov okus, teško ćete se kasnije vratiti „običnom“ okusu proizvoda od bijelog brašna. To nije nužno loše, jer se ne kaže uzalud da su rafinirani, bijeli proizvodi ubojice i uzročnici mnogih bolesti modernog vremena. 

Uz svaki obrok preporučuje se konzumirati neki od proizvoda cjelovitih žitarica. Dan je najbolje započeti žitaricama koje nije potrebno kuhati, već ih je dovoljno pomiješati s mlijekom, jogurtom ili voćnim sokom. Može im se dodati sitno narezano svježe ili osušeno voće koje obroku daje potpuno novi okus i izgled. Prednost je tako pripremljenog obroka u polaganom oslobađanju energije u organizam, bez izazivanja stresa i pospanosti nakon konzumiranja, a osjećaj sitosti traje duže.

 Novost u našem ljekarničkom asortimanu jest paleta ekoloških proizvoda, među ostalima i integralnih cjelovitih žitarica domaćeg slavonskog proizvođača Eko-Jaze koji svoju ekološku proizvodnju lišenu svega onog štetnog temelji na motu „naše zdravlje ovisi o zdravlju prirode”. 


Nekoliko recepata za inspiraciju


Pšenica sa suhim voćem

Sastojci: 

300 g pšenice

4 žlice cvjetnog meda

200 g grubo mljevenih oraha

60 g sušenih brusnica

Priprema:


1. Pšenicu skuhati  i ohladiti.

2. Na vodenoj kupelji otopiti med, dodati mu grubo mljevene orahe i promiješati.

3. Žitarice razdijeliti u zdjelice i posipati brusnicama.


Kuhana zob s jogurtom

Sastojci:

1-2 žlice kuhane zobi

200 ml tekućeg jogurta

50 g kompota od ananasa 

½ žličice smeđeg šećera

Priprema:

1. Tekući jogurt staviti u odgovarajuću zdjelicu za posluživanje.

2. Umiješati ananas narezan na kockice i kuhanu zob. Poslužiti posuto mljevenim bademima i smeđim šećerom. Zob namočiti dan ranije, a zatim skuhati. Kuhana zob na hladnom mjestu može stajati i do dva dana.


Salata s ječmom i povrćem

Sastojci:

200 g ječma

300 g kukuruza šećerca

300 g rajčica

2 žlice nasjeckanog peršina

4 mlada luka

1 limun-sok

60 ml maslinovog ulja

2 žličice soli

Priprema:

1. Ječam isprati i staviti na vatru u dosta hladne vode. Nakon što provrije, smanjiti vatru i kuhati dok ne omekša (40-60 min). Skuhani ječam ocijediti i isprati pod mlazom hladne vode te prebaciti u zdjelu. Kukuruz isprati, rajčice narezati na manje komade, luk nasjeckati kao i peršin pa sve dodati u ječam. Ostaviti sa strane. 

2. U posebnu zdjelu staviti limunov sok, ulje, sol, med, češnjak i papar pa sve dobro izmiješati pjenjačom dok ne postane kremasto i homogeno.

3. Pripremljenim preljevom preliti sve sastojke s ječmom i dobro izmiješati. Prekriti plastičnom folijom i ostaviti da se sve marinira 30 min. Servirati na sobnoj temperaturi ili rashlađeno.


Dobar tek!